Loading...
Media2020-06-07T13:19:35+00:00

IN DE MEDIA

“SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL”

Een kans voor de kansarmen

Zo’n zes maanden per jaar brengt Petra van der Wal uit Dedemsvaart door in India. Met de door haar opgerichte stichting Chances 4 Children India zet ze zich daar in voor gehandicapten, vrouwen en kinderen die hulp nodig hebben.

“27 jaar geleden ging ik voor het eerst naar India en ik kreeg er zo’n cultuurschok dat ik blij was dat ik terug naar Nederland mocht. Jaren later deed ik een nieuwe poging en raakte ik onder de indruk van het land en de mensen. Ik maakte reizen naar vele delen in het immense land en kwam onder meer in Ladakh, in de Himalaya, waar we met de reisgroep vrijwilligerswerk deden in het kindertehuis van de Dalai Lama. Toen vond ik dat ik mijn vakanties wel anders kon indelen en combineren met vrijwilligerswerk. Ik kwam terecht in Varanasi bij een fotografieproject met tieners. Dit project en de kinderen hebben mijn hart gestolen. Ik keer er regelmatig terug, terwijl dit 27 jaar geleden de stad was waarvan ik blij was dat ik hem kon verlaten… In de loop der tijd kreeg ik veel contacten met scholen, projecten en mensen waardoor ik zag hoeveel hulp er nodig was”.

In Varanasi steunt Van der Wal scholen voor kansarme kinderen uit de lage (arme) kasten. “We delen fruit uit op school omdat de kinderen dat thuis niet krijgen, en zorgen dat kinderen die het nodig hebben een bril krijgen aangemeten. Ook ondersteunen we tieners die na de lagere school willen doorstuderen. Verder bieden we gehandicapten een dagbesteding en leren hen zelfstandig functioneren. Ze maken producten die wij verkopen in India en in Nederland. Elk jaar in december nemen ze deel aan een programma met zang, dans en muziek en een soort koningsspelen, samen met hun familie en bezoekers. Zo tonen we dat gehandicapten deel kunnen uitmaken van de maatschappij en niet, zoals vaak in India, opgesloten moeten worden achter de voordeur. Op het platteland rond Varanasi hebben we projecten om vrouwen en jonge meisjes die niet meer naar school gaan meer zelfstandigheid te bieden via het geven van werk, workshops en vrouwenzelfhulpgroepen. We houden ook workshops op scholen en bedrijven over onderwerpen die in India erg gevoelig liggen zoals: kindhuwelijken, gelijkheid vrouwen en mannen, seksualiteit, uithuwelijken, LGBT”.

Geld genereren en goed besteden

De benodigde inkomsten genereert de stichting deels zelf: “We verkopen veel producten uit India via Marktplaats, Facebook en op markten en braderieën door het land. Ook is er een verkooppunt in Dedemsvaart, in de winkel van Jouw Marktkraam in de Marktstraat. Verder ben ik afhankelijk van donaties van particulieren, scholen en kerken. Daarnaast koppelen we de tieners die door willen studeren aan sponsors waarbij zij contact met elkaar hebben via social media, telefoon of mail. Ook via Rabobank Clubsupport krijgen we elk jaar een bijdrage. Het geld dat zo binnenkomt besteed ik zelf wanneer ik in India ben. Bijvoorbeeld aan een groep vrouwen die naaimachines nodig hebben. Ik stuur de lokale mensen op pad om de onderhandelingen te doen en als ze een goede prijs hebben bedongen ga ik de volgende dag mee om de machines te betalen en op te halen. Zo weet ik zeker dat het geld gebruikt wordt waarvoor het nodig is”.

Petra uit Dedemsvaart zit ‘lockdown’ tussen 1,3 miljard Indiërs: ‘Niemand hield zich aan de regels’

Ook in India is in verband met de bestrijding van het coronavirus een totale lockdown afgekondigd. Dat besluit houdt 1,3 miljard inwoners aan huis gekluisterd en daar is de 58-jarige Petra van der Wal uit Dedemsvaart er eentje van. Ze wil naar Nederland, maar het lukt haar maar niet een ticket voor een repatriëringsvlucht te bemachtigen. ,,Dan maak ik er hier het beste maar van.”

Vanwege de gigantische mensenmassa in het dichtbevolkte India is een afstand van 1,5 meter tot een ander bewaren haast niet te doen, zo merkte Petra van der Wal (58) eigenlijk al de laatste maanden. Het land telt met 1,3 miljard inwoners zo’n beetje een zesde van de totale wereldbevolking. En ja, dan is er altijd wel iemand in de buurt om een eventuele besmetting over te dragen. ,,De oproep die de regering een tijdje terug al deed om afstand te houden hielp niet. De voorschriften werden massaal overtreden. Grote steden lagen al plat, nu is het totale land in een lockdown.”

Varanasi, stadje van 1,2 miljoen inwoners

Van der Wal woont het grootste gedeelte van het jaar in Dedemsvaart, maar heeft in India een stichting opgezet om kansarme kinderen, gehandicapten en vrouwen en meisjes te ondersteunen. In Varanasi – met 1,2 miljoen inwoners voor Indiase begrippen maar een stadje – wacht ze momenteel op een terugvlucht naar Nederland. Maar dat laat zeker nu het land compleet is afgesloten vermoedelijk nog een poos op zich wachten. ,,Een hele gekke situatie. Voor mij zeker, want voor ik daadwerkelijk India kan verlaten zal ik vanuit Varanasi eerst een binnenlandse vlucht moeten nemen naar Delhi. Dat is dan helemaal niet te doen.”

Ze hoeft overigens niet zo heel nodig, zegt Van der Wal zelf, en in het Aziatische land valt de coronacrisis met ruim vijfhonderd besmettingen en zo’n tien doden vooralsnog mee. Om dat zo te houden heeft president Narendra Modi de maatregelen aangescherpt. Hard nodig, merkt Van der Wal. ,,Omdat het vooral de buitenlanders zijn die hier het virus naartoe hebben gebracht, die verplicht binnen moesten blijven. Maar niemand hield zich er aan. Ik heb agenten gezien die met de wapenstok mensen terugdreven. Nu met een totale lockdown is er tenminste duidelijkheid.”

Luchtvaartmaatschappijen houden de boot af

Normaal gesproken reist Van der Wal met Finnair van India naar Nederland, maar die luchtvaartmaatschappij schrapte alle vluchten. Toen ze even later via Emirates alsnog een ticket wist te bemachtigen werd ook die vliegreis gecanceld. Ondertussen laat ze zich informeren door de Nederlandse autoriteiten over repatriëringsvluchten. ,,Daar moet je je voor inschrijven. Zaterdagavond was er even de mogelijkheid, maar toen ik zondag wakker werd zat de vlucht al vol. En had ik in mijn telefoon heel veel berichtjes van mensen die me tipten.”

Van der Wal hoopt een dezer weken – de lockdown duurt 21 dagen – dan echt terug te keren naar Nederland. Het openbaar vervoer in India ligt ook plat dus als er de mogelijkheid is wordt het nog een hele toer om uberhaupt een vliegveld te bereiken. De Nederlanders die vastzitten in het land hebben ondertussen een soort lotgenotengroep opgezet waar ze met elkaar ervaringen delen. ,,We skypen veel en ik app ook met mijn moeder van 82 in Friesland. Met haar gaat alles goed en ze wordt in april vermoedelijk zonder mij 83.. Toch hoop ik haar snel te kunnen bezoeken.”

Stichting Chances 4 Children India geeft kansarme kinderen een toekomst

Petra van der Wal startte in april 2017 de stichting Chances 4 Children India en richt zich in Varanasi – in Noord-India, niet ver van de grens met Nepal – op kleine schooltjes en projecten voor gehandicapten. Kinderen van wie de ouders die doorgaans te arm zijn om onderwijs te kunnen betalen krijgen op deze manier toch les.

Hoewel de stichting nu dus zo’n drie jaar bestaat, ging Van der Wal ervoor al veel vaker naar Azië. ,,In 1993 maakte ik mijn eerste reis naar India. Ik was diep onder de indruk van het land, de mensen en het leven.”

Ze besloot via een goededoelenorganisatie een lokaal meisje te ondersteunen, ook omdat de verhalen over de doorgaans slechte vooruitzichten van meisjes daar bleven hangen. ,,Waarom ga ik het zelf niet doen, dacht ik bij mezelf. Ik wist hoe ik het wilde doen en via welke weg. Dus zo werd het idee van Chances 4 Children India geboren.”

Nu de stichting is opgericht gaan kinderen naar school en hebben ze een beter toekomstperspectief. ,,Hoe mooi is het dan dat je met in verhouding weinig geld uit Nederland deze kinderen een toekomst kunt geven?”

Bron: De stentor

Wereldwinkel maakt kas leeg

Dedemsvaart – Zeven lokale en regionale organisaties die hulp bieden aan Derde Wereldlanden mogen zich verheugen op een royale donatie van de Wereldwinkel die na bijna dertig jaar met ingang van 2017 definitief de deuren sloot.
Dalende verkoopcijfers en tanende animo onder de vrijwilligers lagen ten grondslag aan het besluit om te stoppen.
‘De kas was nog niet leeg toen wij besloten om er definitief een punt achter te zeggen. Ook de verkoop van onze voorraad is na de sluiting van de winkel nog een tijdje doorgegaan. Mede daardoor hebben wij nog een aardig bedrag in kas, waar we een keer vanaf willen. Er zijn heel veel goede doelen, maar wij hebben besloten met name die organisaties te steunen, die in lijn liggen met het werk van de Wereldwinkel, ‘ licht penningmeester Wim van der Kolk het besluit voor de giften toe.
De gelukkigen
De organisaties die getrakteerd worden op een gift van de Wereldwinkel zijn stichting Mavuvu, de stichting OmArmAfrika, Chances 4 Children India, de Stichting Anak Anak, de Minke Stichting uit Balkbrug, Jeugd voor Gambia van Christine Bruinsma en de Andreas Manna Stichting uit Hoogeveen. Zij allen kunnen een bijdrage van drieduizend euro van de Wereldwinkel Dedemsvaart tegemoet zien. Na deze donaties rest er nog een kasbedrag van ruim drieduizend euro. ‘Wellicht dat scholen een idee hebben welke organisatie(s) wij eventueel nog zouden kunnen verblijden met een gift.’

Rozentrio opent winkel van Chances 4 Children India

Dedemsvaart – ‘Geweldig,’ prees Rozenkoningin Sabine Poortman donderdagmiddag de activiteiten van de Stichting Chances 4 Children India van Petra van der Wal.

De Stichting opende tijdelijk een winkel aan de Julianastraat 1 (Pand voormalige Wereldwinkel). De Rozenkoningin en haar beide hofdames hadden de eer om het pand officieel te openen en deden dat met veel elan nadat pandeigenaar Alex Reiling een kleine toelichting had gegeven hoe belangrijk hij initiatieven als die van Petra van der Wal vindt. De initiatiefneemster zelf gaf daarna een kleine toelichting op haar projecten in India, waaronder een project met gehandicapte ouderen en een fotografieproject met kansarme kinderen.

bron: www.dedemsvaartsecourant.nl d.d. 3-08-2017 – foto’s Geke Lensen

Yogaschool sponsort studente

Naast dit alles probeert ze via individuele sponsoring gelden bijeen te krijgen voor studenten die het waard zijn, maar niet zelf kunnen betalen, toch mogelijk te maken dat zij naar de unversiteit kunnen. ‘De Yoga school in Dedemsvaart heeft in dit verband al een studente gesponsord. Prachtig,’ aldus Petra. Zij gaf verder aan dat er onder meer ook een project gaat starten met hulp van diëtisten in Dedemsvaart om te zorgen dat kinderen op school in India geregeld fruit krijgen. ‘Er heerst nu heel veel tbc in India door eenzijdige voeding,’ aldus Van der Wal, die in oktober weer voor enkele maanden afreist naar India om haar projecten ter plaatse te begeleiden.

Na de openingstoespraken werden de bezoekers uitgenodigd om rond te neuzen in de winkel, waar voor de gelegenheid onder meer ook stoelmassages werden gegeven voor het goede doel. Meer over Chances 4 Children India is te vinden op Facebook.

Chances 4 Children India krijgt eigen winkel aan Julianastraat

Dedemsvaart – Het voormalige pand van de Wereldwinkel aan de Julianastraat wordt tijdelijk in gebruik genomen door de Stichting Chances 4 Children India van Petra van der Wal. Petra is druk bezig met de inrichting van de winkel die 3 augustus opent.
Wethouder René de Vent is uitgenodigd om de winkel op donderdag 3 augustus om 13.00 uur te komen openen. Of hij beschikbaar is, is nog niet bekend, maar Petra heeft er alle vertrouwen in dat hij komt. ‘Mits hij geen vakantie heeft natuurlijk,’ lacht Petra. Als voormalig toneelspeler van toneelvereniging Adjanican uit Slagharen kent ze de Vent als geen ander, waarmee ze ooit samen toneel heeft gespeeld.
Petra van der Wal is dolblij dat pandeigenaar Alex Reiling meteen medewerking verleende toen ze opperde om het pand aan de Julianastraat tijdelijk in gebruik te nemen als winkel voor haar Stichting. ‘In principe heb ik een contract voor de hele maand augustus, maar als het nog niet verhuurd is, blijf ik wellicht ook nog in september,’ vertelt van der Wal.
In haar winkel verkoopt ze tal van producten, die in India gemaakt zijn. Allemaal kleurrijke producten tegen betaalbare prijzen. Als extraatje wordt in de winkel tijdens de Dedemsvaria ook een stoelmassage voor het goede doel gegeven. Daarnaast presenteert Manjula van Slooten allerlei lekkere Indiase hapjes bij de winkel. Manjula verzorgt ook buiten de Dedemsvaria om kookworkshops voor de Stichting van Petra van der Wal.
De 55-jarige Petra van der Wal is werkzaam als zelfstandig ondernemer, maar daarnaast verblijft ze gemiddeld zes maanden per jaar in India, waar ze met allerlei kleinschalige projecten hulp biedt aan kansarme jongeren.
Om haar persoonlijke hulpprojecten wat meer structuur te geven heeft ze onlangs de Stichting Chances 4 Children India opgericht.  Met Truus Wijsmuller van het Vechtdal College Dedemsvaart, Accountant Han Dekker en Yvonne Rutgers uit Arnhem vormt zij het bestuur van de Stichting.
Van der Wal is helemaal gegrepen door India sinds ze er zo’n 25 jaar geleden voor het eerst kwam. .Met eigen middelen heeft ze in de loop der jaren al menige jongere een duwtje in de rug weten te geven op weg naar een betere toekomst.
bron: www.dedemsvaartsecourant.nl d.d. 28 juli 2017 – foto Geke Lensen

HARTELIJK DANK VOOR JE DONATIE

Naam*

Bedrijfsnaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Straat

Postcode

Plaats

Land

Bericht

Bedrag €*