ONZE PROJECTEN

MUHEEM

Stichting Chances 4 Children ondersteunt Muheem.

Muheem werpt licht op onderwerpen als menstruatie, gendergelijkheid, seksualiteit, Women Empowerment en vele andere onderwerpen die nog veel in de taboesfeer hangen. Het heeft de vele hindernissen overwonnen en een effectieve impact op het platteland van verschillende delen van het land, zoals Varanasi.

Muheem vindt haar oorsprong in het maken en uitdelen van “sustainable pads”, een uitwasbaar maandverband. Pads die gemaakt worden door vrouwen.

Het sterftecijfer rond baarmoeder(hals)kanker in de arme gebieden van India is hoog. Oorzaak hiervan is onder andere hygiëne. Door het uitdelen – en voor 3 rps verkopen – van deze “sustainable pads” hoopt Muheem een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid van vrouwen.

NAVEEN

De Naveen Nursery & Primary School is in 1976 opgericht door de Indiase familie Pratap. Na hun werkzame leven in het onderwijs besloot de familie Pratap een school op te richten voor kinderen uit arme gezinnen. Ze startten hiermee in hun eigen huis met 1 groep kinderen.

Het duurde niet lang voor dit ruchtbaarheid kreeg en al gauw kwamen er meer ouders met de vraag of ook hun kinderen mochten komen. Er moest worden uitgebreid; met hulp van vrienden en bekenden werden er open klaslokalen rondom de woning gebouwd. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds de situatie waarop les wordt gegeven aan 160 kinderen.

Op de Naveen Nursery & Primary School werken alleen Indiase leerkrachten.

Het dak van de school is aan vervanging toe; een enorme uitdaging voor de leiding van Naveen Nursery & Primary School. Wanneer het dak niet tijdig vervangen wordt zou de school met sluiting te maken kunnen krijgen, met als gevolg dat 160 kinderen op straat komen te staan.

Stichting Chances 4 Children ondersteunt deze school financieel.

Op de Naveen Nursery & Primary School is al veel werk verzet. Zo is al het meubilair opnieuw geverfd en zijn de kinderen erg enthousiast over de nieuwe vrolijke kleurtjes. Op speciale feestdagen als Children’s Day, Teacher’s Day, Republican Day etc. verzorgt Stichting Chances 4 Children de traktatie voor deze kinderen.

Met financiële ondersteuning van de Diëtistengroep Nederland uit Dedemsvaart is een fruit project opgezet op deze school. Dit maakt het mogelijk om aan de kinderen nu iedere week 1 à 2 keer per week fruit uit te delen, iets dat ze thuis vaak uit financiële overwegingen niet krijgen.

Video gemaakt door Kaushal Kumar

DIVYA JYOTI

Divya Jyoti is in 1997 opgericht door een aantal mensen met jarenlange ervaring in de gehandicaptenzorg. Het is een trainingscentrum waar jonge mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking dagopvang krijgen. Een twintigtal jong volwassenen wordt dagelijks van huis opgehaald en naar het trainingscentrum gebracht.

Op Divya Jyoti worden tal van producten gemaakt zoals: kaarten, kaarsen, papieren tassen, enveloppen, papieren cadeauzakken voor wijnflessen, batik tasjes en nog heel veel meer. Deze producten worden via de diverse kanalen verkocht, zoals o.a. ook in Nederland via Stichting Chances 4 Children India. De jong volwassenen die deze producten maken in het trainingscentrum, verdienen hun eigen salaris op deze manier. Zo zorgt Divya Jyoti voor het bevorderen van de zelfredzaamheid van deze jonge mensen met een beperking.

Met de hulp van leidinggevenden wordt elke dag door één van de jong volwassenen een lunch bereid; van het doen van de boodschappen tot aan het afwassen na het eten. Op deze manier leren de jong volwassenen hoe ze ook thuis kunnen helpen. Dit is van groot belang gebleken in gevallen dat er iets verandert – zoals bijvoorbeeld het overlijden van moeder – in de thuissituatie. Ieder gezinslid kan op deze manier zijn of haar steentje bijdragen in het huishouden.

Er wordt regelmatig vergaderd met de ouders van de jong volwassen en daaruit blijkt dat de families van deze jong volwassen erg betrokken zijn bij het trainingscentrum.

Elk jaar wordt er in samenwerking met de Jeevan School een culturele en sportieve dag georganiseerd, de World Disability Day. Er worden diverse uitvoeringen in dans en zang gegeven en er worden spelletjes gedaan. Wekenlang zijn de betrokken partijen aan het oefenen met elkaar voor deze uitvoeringen. De producten die gemaakt worden bij Divya Jyoti worden op deze dag verkocht.

Stichting Chances 4 Children zet zich graag in voor dit soort projecten, mede omdat “disabled children” in India doorgaans worden opgesloten in huis omdat er een taboe op rust; het een schande is om een gehandicapt kind te hebben.

ASHA DEEP

De Asha Deep school is prachtig gelegen aan de Ganges en heeft een mooie speelplaats. Het mooie, frisse en luchtige gebouw met haar kleine klaslokalen biedt op dit moment plaats aan 230 leerlingen en 17 – goedbetaalde – leerkrachten.

Na de reguliere lestijden blijven de leerlingen van klas 2 tot en met klas 8 (zo’n 150 leerlingen in totaal) op school om extra lessen en huiswerkbegeleiding te krijgen. Tussen de middag krijgen zij een warme lunch. Het gebouw, de lunch, het lesgeven in kleine groepen en goed gekwalificeerde leraren brengen hoge kosten met zich mee.

Asha Deep biedt onderwijs aan kinderen tot en met klas 8. Daarna zoekt de school voor haar leerlingen individuele sponsoren; vervolgens worden de leerlingen voor een aantal aanvullende jaren naar goede, meestal Engelstalige, scholen in de buurt gestuurd.

Directeur Connie Rao verliest haar leerlingen niet uit het oog, zij blijft ze ondersteunen, begeleiden en aanmoedigen. Ze beschouwt het vervolgprogramma als een wezenlijk onderdeel van haar werk.

Om dit goede en sympathieke project een betere financiële basis te geven, ondersteunt Chances 4 Children India deze school.

HARTELIJK DANK VOOR JE DONATIE

Naam*

Bedrijfsnaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Straat

Postcode

Plaats

Land

Bericht

Bedrag €*