DIVYA JYOTI

Divya Jyoti is in 1997 opgericht door een aantal mensen met jarenlange ervaring in de gehandicaptenzorg. Het is een trainingscentrum waar jonge mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking dagopvang krijgen. Een twintigtal jong volwassenen wordt dagelijks van huis opgehaald en naar het trainingscentrum gebracht.

Op Divya Jyoti worden tal van producten gemaakt zoals: kaarten, kaarsen, papieren tassen, enveloppen, papieren cadeauzakken voor wijnflessen, batik tasjes en nog heel veel meer. Deze producten worden via de diverse kanalen verkocht, zoals o.a. ook in Nederland via Stichting Chances 4 Children India. De jong volwassenen die deze producten maken in het trainingscentrum, verdienen hun eigen salaris op deze manier. Zo zorgt Divya Jyoti voor het bevorderen van de zelfredzaamheid van deze jonge mensen met een beperking.

Met de hulp van leidinggevenden wordt elke dag door één van de jong volwassenen een lunch bereid; van het doen van de boodschappen tot aan het afwassen na het eten. Op deze manier leren de jong volwassenen hoe ze ook thuis kunnen helpen. Dit is van groot belang gebleken in gevallen dat er iets verandert – zoals bijvoorbeeld het overlijden van moeder – in de thuissituatie. Ieder gezinslid kan op deze manier zijn of haar steentje bijdragen in het huishouden.

Er wordt regelmatig vergaderd met de ouders van de jong volwassen en daaruit blijkt dat de families van deze jong volwassen erg betrokken zijn bij het trainingscentrum.

Elk jaar wordt er in samenwerking met de Jeevan School een culturele en sportieve dag georganiseerd, de World Disability Day. Er worden diverse uitvoeringen in dans en zang gegeven en er worden spelletjes gedaan. Wekenlang zijn de betrokken partijen aan het oefenen met elkaar voor deze uitvoeringen. De producten die gemaakt worden bij Divya Jyoti worden op deze dag verkocht.

Stichting Chances 4 Children zet zich graag in voor dit soort projecten, mede omdat “disabled children” in India doorgaans worden opgesloten in huis omdat er een taboe op rust; het een schande is om een gehandicapt kind te hebben.