Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

In de media

Wereldwinkel maakt kas leeg - bron: www.dedemsvaartsecourant.nl d.d. 22-10-2017

Dedemsvaart - Zeven lokale en regionale organisaties die hulp bieden aan Derde Wereldlanden mogen zich verheugen op een royale donatie van de Wereldwinkel die na bijna dertig jaar met ingang van 2017 definitief de deuren sloot.

Dalende verkoopcijfers en tanende animo onder de vrijwilligers lagen ten grondslag aan het besluit om te stoppen.

'De kas was nog niet leeg toen wij besloten om er definitief een punt achter te zeggen. Ook de verkoop van onze voorraad is na de sluiting van de winkel nog een tijdje doorgegaan. Mede daardoor hebben wij nog een aardig bedrag in kas, waar we een keer vanaf willen. Er zijn heel veel goede doelen, maar wij hebben besloten met name die organisaties te steunen, die in lijn liggen met het werk van de Wereldwinkel, ' licht penningmeester Wim van der Kolk het besluit voor de giften toe.

De gelukkigen

De organisaties die getrakteerd worden op een gift van de Wereldwinkel zijn stichting Mavuvu, de stichting OmArmAfrika, Chances4Children India, de Stichting Anak Anak, de Minke Stichting uit Balkbrug, Jeugd voor Gambia van Christine Bruinsma en de Andreas Manna Stichting uit Hoogeveen. Zij allen kunnen een bijdrage van drieduizend euro van de Wereldwinkel Dedemsvaart tegemoet zien. Na deze donaties rest er nog een kasbedrag van ruim drieduizend euro. 'Wellicht dat scholen een idee hebben welke organisatie(s) wij eventueel nog zouden kunnen verblijden met een gift.'
.
.

Rozentrio opent winkel van Chances 4 Children India - bron: www.dedemsvaartsecourant.nl d.d. 3-08-2017 - foto's Geke Lensen

Dedemsvaart – ‘Geweldig,’ prees Rozenkoningin Sabine Poortman donderdagmiddag de activiteiten van de Stichting Chances 4 Children India van Petra van der Wal.

De Stichting opende tijdelijk een winkel aan de Julianastraat 1 (Pand voormalige Wereldwinkel). De Rozenkoningin en haar beide hofdames hadden de eer om het pand officieel te openen en deden dat met veel elan nadat pandeigenaar Alex Reiling een kleine toelichting had gegeven hoe belangrijk hij initiatieven als die van Petra van der Wal vindt. De initiatiefneemster zelf gaf daarna een kleine toelichting op haar projecten in India, waaronder een project met gehandicapte ouderen en een fotografieproject met kansarme kinderen.

Yogaschool sponsort studente
Naast dit alles probeert ze via individuele sponsoring gelden bijeen te krijgen voor studenten die het waard zijn, maar niet zelf kunnen betalen, toch mogelijk te maken dat zij naar de unversiteit kunnen. ‘De Yoga school in Dedemsvaart heeft in dit verband al een studente gesponsord. Prachtig,’ aldus Petra. Zij gaf verder aan dat er onder meer ook een project gaat starten met hulp van diëtisten in Dedemsvaart om te zorgen dat kinderen op school in India geregeld fruit krijgen. ‘Er heerst nu heel veel tbc in India door eenzijdige voeding,’ aldus Van der Wal, die in oktober weer voor enkele maanden afreist naar India om haar projecten ter plaatse te begeleiden.


Na de openingstoespraken werden de bezoekers uitgenodigd om rond te neuzen in de winkel, waar voor de gelegenheid onder meer ook stoelmassages werden gegeven voor het goede doel. Meer over Chances 4 Children India is te vinden op Facebook.


.
.
Chances 4 Children India krijgt eigen winkel aan Julianastraat - bron: www.dedemsvaartsecourant.nl d.d. 28 juli 2017 - foto Geke Lensen

Dedemsvaart – Het voormalige pand van de Wereldwinkel aan de Julianastraat wordt tijdelijk in gebruik genomen door de Stichting Chances 4 Children India van Petra van der Wal. Petra is druk bezig met de inrichting van de winkel die 3 augustus opent.

Wethouder René de Vent is uitgenodigd om de winkel op donderdag 3 augustus om 13.00 uur te komen openen. Of hij beschikbaar is, is nog niet bekend, maar Petra heeft er alle vertrouwen in dat hij komt. ‘Mits hij geen vakantie heeft natuurlijk,’ lacht Petra. Als voormalig toneelspeler van toneelvereniging Adjanican uit Slagharen kent ze de Vent als geen ander, waarmee ze ooit samen toneel heeft gespeeld.

Petra van der Wal is dolblij dat pandeigenaar Alex Reiling meteen medewerking verleende toen ze opperde om het pand aan de Julianastraat tijdelijk in gebruik te nemen als winkel voor haar Stichting. ‘In principe heb ik een contract voor de hele maand augustus, maar als het nog niet verhuurd is, blijf ik wellicht ook nog in september,’ vertelt van der Wal.

In haar winkel verkoopt ze tal van producten, die in India gemaakt zijn. Allemaal kleurrijke producten tegen betaalbare prijzen. Als extraatje wordt in de winkel tijdens de Dedemsvaria ook een stoelmassage voor het goede doel gegeven. Daarnaast presenteert Manjula van Slooten allerlei lekkere Indiase hapjes bij de winkel. Manjula verzorgt ook buiten de Dedemsvaria om kookworkshops voor de Stichting van Petra van der Wal.

De 55-jarige Petra van der Wal is werkzaam als zelfstandig ondernemer, maar daarnaast verblijft ze gemiddeld zes maanden per jaar in India, waar ze met allerlei kleinschalige projecten hulp biedt aan kansarme jongeren.

Om haar persoonlijke hulpprojecten wat meer structuur te geven heeft ze onlangs de Stichting Chances 4 Children India opgericht.  Met Truus Wijsmuller van het Vechtdal College Dedemsvaart, Accountant Han Dekker en Yvonne Rutgers uit Arnhem vormt zij het bestuur van de Stichting.

Van der Wal is helemaal gegrepen door India sinds ze er zo’n 25 jaar geleden voor het eerst kwam. .Met eigen middelen heeft ze in de loop der jaren al menige jongere een duwtje in de rug weten te geven op weg naar een betere toekomst.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu